واردات به انگلیسی ( Import ) به دسته کالاهایی گفته می شود که در کشور قابل تولید نمی باشد یا اگر تولید شود صرفه اقتصادی نداشته و معمولاً تصمیم بر این گرفته میشود که از کشورهای دیگر , وارد کشور اصلی شوند.
واردات کالاهای قطعی, واردات کالاهای موقت ,واردات کالاهای مرجوعی, ترانزیت داخلی و خارجی
بر حسب شیوه های پرداخت قیمت کالا, واردات به روش های متعددی انجام می شود.
واردات کالا در مقابل صادرات از درآمد پروانه صادراتی (لاشه های صادراتی) با نام شخص صادر کننده و غیر قابل واگذاری.
واردات در مقابل صادرات با ارائه پروانه صادراتی لاشه صادراتی با نام شخص صادر کننده یا به نام دیگری با واگذاری رسمی.
واردات به صورت بدون انتقال ارز از محل فهرست کالاهای مجاز اعلام شده.
واردات با نمونه ارز آزاد جهت اعتبار گشایش بانکی.
واردات از محل ارز های خریداری شده از سیستم بانکی جهت گشایش اعتبار.
واردات به صورت بدون انتقال ارز از محل سرمایه گذاری های خارجی پس از به تایید رسیدن وزارت امور اقتصاد و دارایی.
واردات موقت کالا به روشی از رویه گمرکی گفته می شود که بر حسب شرایط خاص آن کالا به طور موقت وارد قلمرو گمرکی کشوری میشود و این کالا بعد از گذران مهلت مشخص در گمرک بدون ایجاد تغییری در آن خارج میشود. البته شرایط مستهلک شدن کالا هم باید در نظر داشت.
به عنوان مثال :
*کالاهایی که برای عرضه در نمایشگاه ها به کشور فوق ارسال میشود.
*دستگاه هایی که برای انجام مطالعات تحقیقات به شکل آموزشی,تربیتی و مهندسی,جهت نقشه برداری و غیره به کشور فوق ارسال میشود.
*دستگاه ها و ادوات فیلمبرداری و عکسبرداری و متعلقات همراه آن پس از ارائه توافقات از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح.
*دستگاه هایی که برای نصب و تجهیز کردن کارخانه ها و تاسیسات صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
*تمام وسایل نقلیه سواری ناوگان هوایی شخصی برای افرادی که ساکن ایران نیستند و به شکل دوره ای وارد کشورمان میشوند.
*تمام کالاهایی که بر اساس موافقت ها و قراردادهای بین المللی گمرکی به شکل موقت وارد دولت جمهوری اسلامی شده و عضویت آن نیز پذیرفته شده است.
*لوازم امداد و نجات و وسایلی که مربوط به کمکهای اولیه و بشردوستانه می باشد.
*هواپیماهایی که برای امور مسافری,سمپاشی و موارد خدماتی وارد حریم هوایی کشورمان می شود.
این کالاها جزو دسته کالاهایی هستند که بنا به دلایلی به خارج از کشور عودت داده شده جز واردات غیرضروری و غیر قطعی میباشند.
چنانچه بسته های کالا که باید مرجوع شوند با درب محفظه بار و وسیله نقلیه در گمرک اظهار شده و پلمپ میشود,یکی از نسخه های آن به اظهارنامه الصاق شده و به صاحب کالا واگذار شده و یک نسخه دیگر هم بلافاصله در گمرک مرزی که قرار است کالا از آن خارج شود تحویل داده شده نسخه سوم هم بایگانی می شود.
صاحب کالای مرجوعی اگر تا پایان یک ماه که به او مهلت داده شده نسخه گواهی اظهارنامه را به گمرک صادر کننده پروانه مرجوعی برای باطل شدن تضامین تحویل ننماید آن گمرک زیربط استعلام کرده و اگر چنانچه مشخص شود کالایی که باید مرجوع شود,تحویل آن گمرک داده نشده و به شکل غیر عمدی بوده باتوجه به وصول و واریز تضامین این امر طبق مقررات,قاچاق محسوب شده و تبعات قانونی به همراه دارد.
کالاهای وارداتی شامل کالاهای ضروری یا غیر ضروری می باشند.
که یک بازرگان یا تاجر یا شرکت های وارد کننده با در نظر گرفتن نیازهای داخل کشور و امکان سنجی های موجود و تحقیقاتی که در بازار و یا تحقیقات میدانی و ارتباط با مشتریان خود به این نتیجه می رسند که اگر کالاهای مورد نظر را در زمانهای خاصی وارد کشور کنند هم از سود و منفعت خوبی بر خوردار میشوند همین که نیاز روز جامعه را برطرف ساخته اند.
حال به این نکته می پردازیم که قبل از انجام این واردات چه تحقیقات میدانی در بازار باید انجام شود تا این واردات به شکل موفقیت آمیز و سودآور و به موقع تلقی شود.
نکته بسیار حائز اهمیت این است که به عنوان وارد کننده کالا باید بر روی بازار هدف,مطالعه لازم را انجام دهیم بازار را بخش بندی کنیم و بدانیم که سهم رقبا از این بازار به چه اندازه و میزان است و قبل از ما چه شرکتهایی این کالا را قبلاً واردات کردهاند.
ضرورت واردات این کالا به چه حد میزانی است. میزان تقاضا این کالا در بین مردم و در کشور باید مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. چه اندازه از سرانه مصرفی را در بین مردم به خود اختصاص داده است.
مردم به چه اندازه میتوانند برای این کالا هزینه خود را در نظر بگیرند. تمام این عوامل به علاوه هزینه اصلی خرید کالا در خارج از کشور و پروسه واردات,انجام عملیات ارسال,حمل و نقل و ترخیص کالا در گمرک تا این کالا وارد شبکه فروش در بازار کشور هدف شود,باید دقیقا مورد بررسی قرار گیرد تا بعد از آن بتوان تصمیم به واردات این کالا کرد.
حال در این مرحله بعد از براورد موارد ذکر شده باید به تحقیقات در حوزه تامین کنندگان این محصول در بازارهای خارجی بپردازیم.
اینکه کشورهایی با چه توان ظرفیت,تولید و با چه قیمت هایی این کالا را تولید و وارد بازار می کنند.
بررسی عوامل چگونگی خرید کالای مربوطه از کشور هدف,انجام چگونگی خرید,بررسی پروسه حمل و نقل,تعریف مراحل ترخیص کالا تماماً از پیشنیازهای واردات کالا به کشور می باشد.
قبل از انجام هر گونه خرید کالا برای واردات به این موارد دقت لازم را داشته باشید.
اخذ کارت بازرگانی:
داشتن کارت بازرگانی مهمترین قدم در این مرحله به شمار می رود.
اکثراً تمامی تجار و شرکت های بازرگانی دارای کارت بازرگانی هستند یا اینکه درخواست کارت بازرگانی را پس از گذراندن پروسه اخذ از طریق سامانه جامع تجارت بعد از آن ارجاع به اتاقهای بازرگانی شهر مربوطه انجام می دهند.
کارت های بازرگانی شامل دسته بندی های مختلفی می باشد من جمله فعالیت های تجاری,صنعتی,خدماتی یا موردی که هر کدام تعریف خاص خود را دارند.
کارت هایی با حوزه فعالیت های حقیقی
کارت هایی با حوزه فعالیت های حقوقی
در این قسمت بانک عامل بر اساس حجم و قیمت کل پرفرماومبلغی را به عنوان درصد تضمین مشخص میکند که با مبلغ چکی تضمینی جهت انجام فرایند مراحل گمرکی نزد بانک به امانت بلوک میشود و پس از آن مدارک و اسناد را به وارد کننده تحویل میدهد.
بعد از این مرحله با توجه به این اسناد مراحل گمرکی به راحتی امکان پذیر است.
افراد حقیقی یا حقوقی:
در حقیقت افراد یا یک شخص حقیقی اقدام به اخذ کارت بازرگانی کرده و میتواند در جهت صادرات یا واردات با اسم خود شخص فعالیت را آغاز کند.
فعالیتهای گروه حقوقی معمولاً شرکتهای بازرگانی و تجاری هستند که از تمامی منافع حقوقی کارت بازرگانی می توانند بهره مند شوند.
تعیین ردیف یا گروه کالایی:
دومین گام,حوزه و حیطه فعالیت می باشد که در این جا باید مشخص شود که چه گروه کالایی را شما با کارت بازرگانی خود تمایل به واردات دارید.
تعیین کشور مورد نظر جهت واردات کالا:
حتی بعضی از افراد و شرکت های بازرگانی بر حسب براورد شرایط موجود در حیطه کاری خود تمایل به واردات از کشورهای خاص را دارند.
داشتن اشراف کامل بر قوانین و مقررات واردات کالا:
افراد حقیقی یا حقوقی یا شرکت های بازرگانی باید آشنایی لازم و اشراف کامل به قوانین و مقررات و بخشنامه ها و نکات کلیدی مربوط به حوزه فعالیت تجاری خود را داشته باشند. این یکی از مهمترین عوامل پیشرفت و موفقیت در فعالیت های تجاری می باشد.
به عنوان مثال: ممکن است واردات نوع خاص کالا,ممنوع یا محدود شود یک وارد کننده آگاه باید به امور و قوانین روز اشراف کامل را داشته باشد.
دریافت quotation با دیتا شیت کالا از تولید کننده:
که شامل تمام مشخصات فنی,مشخص نمودن تعداد کالا,مشخص نمودن مقدار توان تولید کننده برحسب کیلوگرم,متر یا تناژ یا عدد
و بررسی انواع گریدهای تولیدی آن کالا می باشد.
دریافت پروفرما اینویس proforma invoice:
بعد از بررسی موارد فوق و توافقات اولیه در خصوص تایید خرید کالا از فروشنده,معمولاً درخواست پیش فاکتور انجام می پذیرد که یکی از مهمترین اسناد جهت ثبت سفارش بوده به همین علت باید دارای اطلاعات دقیق و کاملی باشد.
بندهای مهم ذکر شده در پروفرما:
قسمت دقیق کالا یا کد تعرفه کالا
تعداد اندازه یا حجم مبدا ارز معاملهای در کشور
شرایط حمل و نقل
تحویل در ,FAS,FCA,FOB,CFR,CIF,CPT,CIP,DAF,DES,DEQ,Exw
اطلاعات دقیق فروشنده و خریدار
قیمت نهایی
حجم,وزن,ابعاد و پکینک لیست کالا مورد مهم برای امر حمل و نقل و ترخیص کالا میباشد.
مراحل ثبت سفارش: در این مرحله وارد کننده شخص حقیقی یا حقوقی با ورود به سامانه جامع تجارت زیر نظر وزارت صمت,درخواست خود را مبنی بر واردات کالای مورد نظر خود ارائه میدهد.
باید خاطر نشان کرد که در بعضی از اوقات ثبت سفارش نوعی از کالاها وجود دارد که علاوه بر مجوز وزارت صمت از دیگر ارگانها و نهادها نیز باید مجوز اخذ گردد.
مراحل تخصیص ارز و نحوه پرداخت بینالمللی:
بعد توافق بین فروشنده و خریدار اکنون نوبت به مرحله تبادل ارزی میرسد.
با توجه به انتخاب کشور مورد نظر میتواند به ارزهای رایج,یوان,یورو و دلار خرید کالا مبادله شود.
در سامانه ارزی کشور به دو نوع ارز اشاره میکنیم:
ارز دولتی یا ترجیحی
ارز نیمایی در سامانه نیما
همانطور که از اسمش مشخص است ارز دولتی به کالاهای اساسی و گروه یک تعلق گرفته که میتوان به مواد غذایی و دارو اشاره کرد.
ارز نیمایی ارزی است که وارد کنندگان برای کالاهای غیر اساسی از طریق معرفی صرافی بانک به چندین روش ممکن این ارز را در سامانه تهیه و مبادله میکند.
گشایش اعتبار و اسناد و پیش پرداخت های حمل و نقل و بیمه کالا.
در این قسمت بانک عامل بر اساس حجم و قیمت کل پرفرما,مبلغی را به عنوان درصد تضمین مشخص میکند که با مبلغ چکی تضمینی جهت انجام فرایند مراحل گمرکی نزد بانک به امانت بلوک میشود پس از آن مدارک و اسناد را به وارد کننده تحویل میدهند.
بعد از این مرحله با توجه به این اسناد مراحل گمرکی به راحتی امکان پذیر است.
انتخاب روش حمل و نقل براساس آخرین تغییرات اینکوترمز بین المللی انجام میپذیرد.
بیمه کالا:
بحث ضروری بیمه کالا معمولا از طرف شرکتهای بیمه بین المللی با توافقات بین خریدار و فروشنده و با پرداخت هزینه بیمه همراه است.
نحوه ترخیص کالا از گمرک:
در این مرحله کالای فوق به گمرک مورد نظر وارد شده و وارد کننده,شخص حقیقی یا حقوقی با در دست داشتن مدارک و اسناد لازم جهت ترخیص کالای مورد نظر توسط نماینده یا کارگزار گمرکی خود به ترخیص کالای از گمرک اقدام مینماید این مرحله شامل هزینه هایی نیز می باشد.
توصیه اکید این است که در امور ترخیص کالاهای بازرگانی حتماً باید از کارگزاران رسمی گمرک و افراد آگاه از آخرین قوانین گمرکی کشور کمک گرفت.
چنانچه شخص یا شرکتی هستید که در کار واردات کالا,تجربه خود را به دست آورده اید حتما نسبت به کارت بازرگانی شخصی به شکل حقیقی یا حقوقی اقدام نمایید و توصیه میگردد اکیدا از کارت دیگران استفاده نکرده و کارت بازرگانی خود را نیز در اختیار دیگران قرار ندهید.
در هنگام خرید و تحقیق بر روی کالاهای وارداتی دقت لازم را به عمل آورده و فقط و فقط از شرکت های معتبر در خارج از کشور خریداری نمایید.
فروشنده,ساپلایر و تامین کننده خود را در خارج از کشور راستی آزمایی کرده و از صحت و سقم اطلاعات فروشنده یا شرکت یا کارخانه تولیدی کاملاً مطمئن شوید.
در گام اول با اخذ سفارش و راستی آزمایی و مطمئن شدن از مشتری خود و گرفتن پیش پرداخت و عقد قرارداد معتبر اقدام و تصمیم به واردات بگیرید.
در هنگام خرید کالا و انتقال ارز به فروشنده در کشور مورد نظر این عملیات را حتماً از طریق گشایش اعتبار بانکی معتبر انجام دهید.
در هنگام ترخیص کالا از نظر و نظارت شرکتهای بازرسی استفاده کنید.
اگر بتوانید واردات در قبال صادرات را انجام دهید و ارتباط تجاری خود را با کشور مورد نظر بر این سبک برنامهریزی کنید این را امر باعث ارزآوری به کشور و رشد اقتصادی شده و در بلند مدت تأثیرات شگرفی در بازار اقتصادی ایجاد کردهاید.
از سیستم استعلام قیمت و راستی آزمایی منابع خود در خارج از کشور استفاده کرده و از صحت و سقم آنها مطلع شوید که معمولاً یکی از راه های پیشنهاد شده سفارتخانه ها و کنسولگری یا رایزن های اقتصادی مقیم در آن کشور می باشد.
لازم به ذکر است کالای خود را از جهت ممنوع بودن یا مجاز بودن کاملاً بررسی کنید که در ردیف کالاهای قاچاق محسوب نشود در غیر اینصورت تبعات بسیاری در انتظار شما خواهد بود.
در مورد خرید کالاهای مستعمل,استوک بر اساس بخشنامه سال عمل کنید.
تمام مراحل عقد قرارداد با فروشنده خارجی را به شکل مستند و با استفاده از افراد خبره و متخصص در امور بازرگانی خارجی پیگیری کنید.
لازم به ذکر است در اظهارنامه های گمرکی باید به درج صحیح ارزش کالا به خوبی توجه داشته باشید.
در خصوص حمل و نقل از بنادر خارجی به بنادر جنوبی کشور اطلاعات خود را به روز رسانی کنید یا از افراد متخصص کمک بگیرید.
موارد مهم مانند برچسب شبنم و بارکدهای ضروری بر روی کالاهای وارداتی و تمام مجوز های مربوطه را رعایت کنید.
شما دوستان عزیز و وارد کنندگان محترم کالا ,عمده فروشان و بنکداران و صاحبان صنایع می توانید با مشاوره از تیم زبده و کارآمد شرکت بازرگانی نفیس تجارت خزر راهی امن برای واردات کالای خود به کشور اتخاذ کرده و مطمینا در این مسیر سود و منفعت بسیاری در انتظار شما خواهد بود. شرکت بازرگانی نفیس تجارت خزر با داشتن سابقه طولانی و توانمندی ارتباط مستقیم با تولید کنندگان و فروشندگان خارجی به خصوص در کشور چین و بافراهم کردن امکان ثبت شرکت تجاری در آسیای شرقی ( چین ) می تواند گزینه خوبی برای اعتماد شما در جهت واردات هرگونه کالای مجاز از ابتدای پروسه استعلام قیمت تا ترخیص کالا و تحویل در کارخانه یا مکان مورد نظر شما باشد.